Natos fonetiska alfabet: allt du behöver veta

North Atlantic Treaty Organisation eller NATO (eller NOTA på engelska) är en organisation med över 33 medlemsländer. Ett gemensamt alfabet behövde därför skapas för att förbättra kommunikationen inom denna organisation. Därför skapades NATO:s fonetiska alfabet. Det möjliggör smidig överföring av meddelanden inom olika sektorer, t.ex. vid användning av militära alfabet.

Varför NATO:s fonetiska alfabet ?

NATO:s fonetiska alfabet används för att standardisera kommunikationen mellan de olika medlemsländerna. Det accepteras internationellt av Internationella teleunionen (ITU). Detta gäller även för Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO).

Den förhindrar fel i radioöverföringar genom att akrofonisera de 26 bokstäverna i alfabetet. Den används för att säkerställa att meddelandet har överförts korrekt mellan de två samtalspartnerna genom att kringgå brus- och frekvensproblem.

Hur använder man Natos fonetiska alfabet ?

NATO alfabetet är ganska lätt att använda, när man väl har lärt sig det utantill.
Man kan skapa koder med några få bokstäver, t.ex. ” Bravo Zulu ” för att säga grattis. Det går också att använda den med siffror som i fallet ” DG4789 ” eller ” Delta Golf 4789 ”.

Du kan också stava ord som ” Alpha November November Uniform Lima Echo Romeo ” för att t.ex. säga CANCEL. Det är också känt som ett stavningsalfabet.

Allt du behöver göra är att känna igen koderna och användningsområdet för att koda meddelandet enligt alfabetregeln och avkoda det genom att vända på principen. Kvaliteten på kodöverföringen beror på förståelsen och typen av kommunikation mellan de två samtalspartnerna.

Vad är bakgrunden till och varianterna av NATO:s alfabet?

NATO:s fonetiska alfabet, som vi känner till det idag, kom till på 1957-talet. Det var ett nytt koncept för alfabetisk kodning för radiotelefoni. Det användes också som ett militärt alfabet för att underlätta kommunikationen under militära operationer. Men med utvecklingen av tekniken och dess användning finns det egna varianter som RAF eller Alber Baker som används i vissa länder.

charlie

Onollnoll

kod
A alpha
B bravo
C charlie
D delta
E echo
F foxtrot
G golf
H hotell
I indien
J juliett
K kilo
L lima
M mike
N november
O oscar
O O

P papa
Q quebec
R romeo
S sierra
T tango
U uniform
V victor
W whiskey
X x-ray
Y yankee
Z zulu
0 noll
1 one
2 två
3 tre (’träd’)
4 fyra (’fower’)
5 fem (’fife’)
6 sex
7 sju
8 åtta
9 nio (’niner’)
, decimal
100 hundra
1000 tusentals

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *